Ken je ABC’s

Als we kijken naar de ‘root cause’ van vele menselijke fouten, dan komen twee markante oorzaken naar voren. Het wordt tijd dat we hiermee definitief gaan afrekenen.

Dagelijks gaan er dingen mis en zeker als het gaat om menselijke activiteiten. Menselijk handelen resulteert vaak in fouten, misverstanden, verkeerde verwachtingen of irritaties. Soms zijn de consequenties groter en resulteren fouten bijvoorbeeld in een verkeerde beslissing, diagnose of investering – in het ergste geval in een ongeval.

Menselijke fouten zijn een bron van ellende. Dit is niet iets nieuws, maar al eeuwen bekend. Blijkbaar zijn we niet in staat om de geleerde lessen effectief door te geven aan volgende generaties.

Aanname

Een van de belangrijkste redenen waarom er fouten gemaakt worden, is het doen van aannames.

  • “Ik nam aan dat zij dat gecontroleerd had.”
  • “Ik ging ervan uit dat hij dat zou doen.”
  • “Ik ging ervan uit dat ik dat wel kon.”

Een bekend Engels gezegde: “Assumption is the mother of all screw-ups” is gebaseerd op een lange tragische geschiedenis. Een Amerikaanse variant hierop is: “Assume makes an ASS out of U or ME.”

Geloven

Een ander belangrijke reden voor het maken van fouten is geloven van anderen.

  • “Hij vertelde me zijn verhaal en ik geloofde hem.”
  • “Ik geloof haar op haar blauwe ogen. Als zij dat zegt, dan is het zo.”

Niet iedereen is altijd even duidelijk in zijn/haar communicatie. Er wordt niet altijd de gehele waarheid gesproken. Ieders verhaal is altijd gekleurd door persoonlijke beleving en belangen.

John Barnaby

Een wijze tip van Detective Chief Inspector John Barnaby aan zijn assistent Benjamin (‘Ben’) Jones (in de TV-serie ‘Midsomer Murders’) om de valkuilen van ‘aannames’ en ‘geloven’ te voorkomen is: “Ken je ABC’s“.

  • (A)    ASSUME NOTHING (neem nooit zomaar iets aan);
  • (B)    BELIEVE NOBODY (geloof een ander nooit zomaar); en
  • (C)    CHECK EVERYTHING  (controleer altijd alles).

Deze kleine mantra wordt veel gebruikt in politiewerk, forensisch onderzoek en ongevallenonderzoek. Het is zeer effectief in het voorkomen van onjuiste beslissingen en conclusies.Know your ABC's

“Ken je ABC’s” is natuurlijk veel breder toepasbaar en zou naar mijn mening door iedereen omarmd moeten worden. Niet dat we nu paranoia moeten worden of onze collega’s niet meer moeten vertrouwen, maar een gezonde dosis argwaan is nooit verkeerd. De geschiedenis leert ons dat dit zelfs noodzakelijk is.

Vertrouwen is goed, maar controleren is beter.

Probeer het de komende week eens uit. Je zult versteld staan van het effect.

Op een veilige wereld, Geert

Als je dit artikel interessant of waardevol vindt, DEEL dit dan met jouw netwerk. Druk op de Twitter, Facebook, Google+, LinkedIn of E-mail knoppen, zodat ook de mensen in jouw netwerk ervan kunnen profiteren. Immers; kennis krijgt pas waarde als je het deelt met anderen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.