Gevaar bestaat – angst is een keuze

In de film ‘After Earth’ (2013) maakt acteur Will Smith de opmerking: “Danger is real – fear is a choice”. Natuurlijk valt dit in de categorie ‘stoere taal’, maar is dit werkelijk zo? Is angst een keuze?

Gevaar bestaat echt
In ons leven zijn vele gevaren aanwezig. Het is onmogelijk om al deze gevaren te verwijderen en dat hoeft ook helemaal niet. De aanwezigheid van gevaar wil nog niet zeggen dat je bepaalde activiteiten niet kunt uitvoeren. Waar het om gaat is in hoeverre je aan dit gevaar wordt blootgesteld.

Er zijn drie eenvoudige manieren waarop je met gevaren om kunt gaan:

  • Neem het gevaar weg – de beste manier, alleen is dit niet altijd mogelijk.
  • Scherm je af voor het gevaar – je accepteert de aanwezigheid van het gevaar, maar je stelt jezelf er niet aan bloot.
  • Bescherm je tegen het gevaar – als het niet mogelijk is om het gevaar weg te nemen of je ervoor te af te schermen, dien jij jezelf te beschermen tegen mogelijke consequenties.

Denk bijvoorbeeld aan een groot gat in de weg. Als je met grote snelheid in je auto daar doorheen rijdt, resulteert dit vrijwel zeker in een ongeval – je stelt jezelf bloot aan dat gevaar. Door het gat op te vullen, neem je het gevaar weg – niet alleen voor jezelf maar ook voor anderen. Als je een andere weg neemt, blijft het gevaar bestaan maar stel jij jezelf er niet aan bloot. Ditzelfde geldt als je tijdig afremt en er met een grote boog omheen rijdt. als er geen andere weg is en je kunt er ook niet omheen, leg dan twee dikke planken over het gat en rij voorzichtig over de planken.

Ondanks dat er een gevaar aanwezig is in jouw situatie, hoeft dit niet te betekenen dat jouw veiligheid in het geding is. Als je er maar op de juiste manier mee omgaat. Het feit dat er altijd gevaren aanwezig zijn in jouw leven, maakt het noodzakelijk dat je waakzaam blijft en oog blijft houden voor deze gevaren.

Fear is a choice

Angst is een keuze
Angst is een creatie van onze gedachten – het is een product van onze fantasie. De enige plek waar angst bestaat is tussen onze oren – in onze gedachte aan de toekomst. We zijn bang voor de dingen die wellicht in de toekomst zouden kunnen gebeuren. Daar zit nu net het probleem. We leven niet in de toekomst, maar nu! Het is zinloos om angst te hebben vanwege mogelijke toekomstige negatieve gebeurtenissen waarvan we al helemaal niet kunnen voorspellen of deze ooit zullen plaatsvinden. Angst kan op allerlei aspecten van je leven betrekking hebben zoals: angst voor bedreiging van je leven, angst voor pijn, angst voor veroordeling of afwijzing, angst voor verlies van mensen die je dierbaar zijn. Angst is veelal algemeen en niet op iets specifieks gericht.

Angst is volledige controle willen houden over je situatie. Een risico van 1 op 100.000 dat er iets fout kan gaan, betekent dat 99.999 van de 100.000 keer het gewoon goed gaat. Mensen met angst focussen zich volledig op die ene keer dat het mis kan gaan en hebben geen oog voor de vele keren dat het gewoon goed gaat. Door angst verlies je de realistische kijk op het leven. Als je goed op de hoogte bent van de situatie en de mogelijke gevaren volledig begrijpt, is er geen angst.

Vrees
Wanneer angst zich richt op iets concreets, noemen we dit vrees. In het voorbeeld hebben we geen angst om auto te rijden, maar een vrees om een ongeval te krijgen als we met grote snelheid door het gat in de weg gaan. Vrees is een innerlijk signaal dat er iets vanuit de omgeving ons bedreigt. Het gaat daarbij om een concreet en duidelijk gevaar. In tegenstelling tot angst is vrees een gezonde emotie en vervult het een nuttige functie. Het is een innerlijke alarmbel dat er gevaar dreigt en kan je leven redden.

In tegenstelling tot vrees heeft angst niets met gevaar te maken. Niemand wil met angst leven en dat is ook niet nodig. Er hoeft geen angst te zijn. Het is een kwestie van anders denken – je gedachten aan het negatieve loslaten en omzetten in positievere gedachten. Angst kun je aanpakken – eventueel met professionele hulp.

Wil je angst in stand houden of wil je er vanaf? In dat opzicht heeft Will Smith een punt. Het is een keuze die je zelf moet maken.

Ik ben benieuwd naar jouw mening. Jouw reactie kun je kwijt in het commentaarvak hieronder.

Op een veilige wereld,

Geert

PS. Als je dit artikel interessant of waardevol vindt, DEEL dit dan met jouw netwerk. Druk op de Twitter, Facebook, Google+, LinkedIn of E-mail knoppen, zodat ook de mensen in jouw netwerk ervan kunnen profiteren. Immers: kennis krijgt pas waarde als je het deelt met anderen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.