Ontwerp en implementatie naar ML3

De algemene tendens is dat het ontwerp en implementatie van een Management Systeem een enorm struikelblok is. Als het al lukt, dan gaan de voordelen niet veel verder dan het voldoen aan regelgeving (‘compliance’) en zonder dat echte voordelen gerealiseerd worden. Men blijft hangen op Maturity Level 3. Dit geldt in het bijzonder voor organisaties uit de doelgroep van Wingstar Instituut.

Bezint, eer ge begint…
Voor het ontwerp, implementatie en voortdurende verbetering van een Management Systeem is specifieke kennis en ervaring nodig. Een kant-en-klaar product kopen is daarom niet een geschikte oplossing. Datzelfde geldt voor het inhuren van een consultant. Een externe consultant kan nooit volledig op de hoogte zijn van de context waarin jouw organisatie opereert. De kennis blijft hangen bij deze consultant en wordt slechts in beperkt mate overgedragen aan jouw organisatie. Hierdoor ontstaat een bepaalde mate van afhankelijkheid. Daarnaast duurt de implementatie van een effectief Management Systeem naar Maturity Level 5 ongeveer 3 tot 4 jaar. Een externe consultant voor het gehele project zou onbetaalbaar worden.

Wellicht de belangrijkste reden waarom je terughoudend moet zijn voor het gebruik van een kant-en-klaar product of een externe consultant is dat je als management zelf in actie moet komen. De implementatie van een Management Systeem zul je zelf moeten doen en kun je eenvoudigweg niet uitbesteden of eventjes snel aanschaffen. Een externe consultant of een kant-en-klaar product verandert je organisatie niet.

Om bovenstaande problemen op te lossen heeft Wingstar Instituut een uniek product ontworpen. Dit is een combinatie van opleiding, training en coaching voor het implementeren van een Management Systeem volgens de Wingstar Methodiek. Je leert precies wat je moet doen en waarom. Het ontwerp van het Management Systeem hebben immers al wij gedaan – daar hoef jij je dus geen zorgen over te maken. Je hoeft het alleen maar te implementeren in je eigen organisatie. De wijze waarop je dit moet implementeren, leren we je natuurlijk ook.

Investering in tijd
In totaal wordt het gehele proces doorlopen in een periode van slechts 4 maanden met daarin vier series van drie dagen. Gedurende deze sessies leren we je alles wat je moet weten over het Management Systeem en krijg je alle tools aangereikt die je nodig hebt. Je maakt tevens een actieplan om de opgedane kennis vervolgens te implementeren. In de periode tussen de sessie ben je alleen maar bezig met het implementeren van je actieplan in je eigen organisatie. In slechts vier efficiënte en overzichtelijke stappen breng je jouw Management Systeem naar Maturity Level 3. Alle voorbereidende werkzaamheden zijn door Wingstar Instituut gedaan. De voortgang van het project wordt op duidelijke wijze in kaart gebracht. Daardoor is succes gegarandeerd en wordt voorkomen dat er iets mis gaat.

Samen verhogen we de kwaliteit en toepasbaarheid
Gedurende deze vier sessies zijn collega organisaties aanwezig die eveneens bezig zijn met het implementeren van hun eigen Management Systeem.

Het advies is voor rekening van Wingstar Instituut en zij regisseert een proces waarbij de deelnemers uit de individuele organisaties in actie komen en een inhoudelijke bijdrage leveren. Wingstar Instituut laat zich door deze bijdragen beïnvloeden waardoor een betere afstemming van haar producten en diensten op de deelnemende organisaties plaatsvindt. Door deze nauwe samenwerking breidt de ‘Center of Excellence’ zich uit waardoor een duidelijke win-win situatie bereikt wordt. Onderstaande figuur geeft deze unieke samenwerking op een grafische manier weer.

 Center of excellence

Duidelijke grenzen
Winstar Instituut is duidelijk over wat ze gaat doen en welke rol ze daarin gaat spelen. Daarbij worden duidelijke grenzen gesteld. Hierover wordt open en eerlijk gecommuniceerd. Onze klanten stellen dat zeer op prijs. De deelnemende organisaties zijn zelf verantwoordelijk voor het implementatieproces, de inhoud en de uitkomst. Wij leveren ondersteunende bijdragen, zoals het leiden van de bijeenkomsten, begeleiding van de deelnemers, door een strakke regie van het proces, door het toepassen van de Wingstar Methodiek, door voorlichting en advies en door opleiding en training.

Voordelen van deelname
Ervaar een duidelijke visie.

  • Werk samen met experts in je vakgebied.
  • Je doet de noodzakelijke kennis op en past deze direct toe op je eigen organisatie.
  • De snelheid van het ontwerp en de implementatie van je Management Systeem gaat door samenwerking en afstemming flink omhoog.
  • Je deelt informatie, inzichten, meningen en ideeën – niet alleen met Wingstar Instituut – maar ook met collega experts uit de praktijk. De kwaliteit en toepasbaarheid van je Management Systeem wordt daardoor alleen maar beter.
  • Je deelt oplossingen, maar ook zorgen en uitdagingen.
  • Je voelt je gesteund door collega experts en ervaart dat je er niet alleen voor staat.
  • Je laat je inspireren, enthousiasmeren en voorlichten.
  • Je vindt een luisterend oor.
  • Je wordt geconfronteerd met de positieve aspecten van een effectief Management Systeem.

Unieke kans …
Een dergelijk samenwerkingsverband binnen de luchtvaartsector bestaat nog niet in Nederland. Jij hebt de kans om deel te nemen aan deze reeks unieke gebeurtenissen.

“When a team of dedicated professionals makes a commitment to act as one … the sky’s the limit.”

Interesse? Schrijf je dan in voor één van de twee Expert Meetings en laat je uitvoerig voorlichten.

 –> naar Management Systeem